img_6424
img_6420
img_6209
img_6161-bearbeitet
img_6245
img_6263
img_6249
img_6232
img_6276
img_6307
img_6357
img_6347
img_6338

Shopping Center CANO

The new shopping experience for Singen

Place: Singen

Category: Shopping Malls & Retail

Shopping mall CANO Singen – modern inner-city shopping experience in the interplay of volcanic heritage and industrial tradition

Architecture Concept
The architectural design of the Cano adapts perfectly to the existing urban architecture. The materiality of the dark stone facade is reminiscent of the lava rock of the Hegau region. Elements with iridescent gold-bronze surfaces set elegant accents and form a successful contrast to the dark facade. A strong plasticity of the facades and their opening to the outside, e.g. with large shop windows on the ground floor, should also create a connection to the outside space in terms of design.

The architecture and design inside the center are also based on the volcanic heritage of the region and the industrial tradition of the city - for example with the interpretation of geological structures through soft shapes and warm colors as well as a ceiling design in superimposed layers. A very special highlight in the Cano is the food court in industrial loft style, which brings culinary variety and even more life to Singen with numerous cafés and restaurants.

Together with ECE, KOBER LICHTPLANER developed a lighting concept that addresses both the organic architecture and represents a connecting link between inside and outside and between the flowing natural themes and the open industrial charm of the mall.

Inside-outside relation via light
The inner-city integrated mall has large facade openings that enable a strong visual relationship between inside and outside. The lighting concept makes it possible to experience the hustle and bustle inside the mall from outside with a great long-distance effect. Plastic 3-D lens special lights for the basic lighting create a glare-free brilliance effect and emphasize the industrial ceiling structures with anodised materials and prints using diffuse light defined in advance. They are arranged in irregular organic swarm patterns and change their color temperature over the course of the day in a spectrum from 1,800K to 4,000K. The deep spatial structures of the mall are thus visible from the outside and arouse curiosity about a visit. The food court works like an inner-city square. In the evening, the daylight-flooded square becomes a lounge-style bistro-restaurant with attractive radiance in the public space thanks to the atmospheric lighting and the generous facade openings.
Basic lighting in traffic zones

The basic lighting of the corridors deliberately does not use the usual diffuse surface lighting, but relies on invisible lighting for the traffic zones from a black channel, which visually follows the direction of the meandering corridor structures. The lights used are planned in such a way that they do not allow any reflected light onto the shop windows, which ensures that the view is glare-free. The brightness and color temperature (tunable white from 1,800K – 4,000K) of the traffic zone lighting interact with the incidence of daylight and are harmoniously coordinated over the course of the day in order to minimize the contrasts between daylight and artificial light. The artificial lighting is based on the specifications of the natural course of daylight: warm and slightly dimmed light scenes in the morning and evening, high light intensity and cooler light during the day.

Light accents as landmarks
Orientation is of great importance in shopping centers of this size and light can make a significant contribution to this. Traffic junctions such as entrances, escalator steps, lift lobbies or toilet entrances were subtly and clearly emphasized with narrow light cones and 4,000K cool light accents from the black light channel.

Object lights
In addition to the warm color temperature, various project-specific object lights also served to give the industrial architecture a pleasant and homely quality of stay. Pendant and wall lights made of smoked glass and in the form of bronze cylinders with gold reflectors were used in line with the interior design concept.
Gears as a reference to the industrial culture of Singen
The Singen region is characterized by gear manufacturing. This reference to industrial culture was created by almost 3m large object lights on the ceiling, which abstractly symbolize an oversized gear wheel. The movement typical of a cog wheel was simulated by OLED panels that can be controlled individually via DMX. The tubular structures, which we designed strictly graphically, also serve as attachment points for cylindrical basic and accent lighting.

Gobo Projection
The canyon-like light wells were designed to reflect the region's volcanic landscape. The central visual element in the light wells is the illuminated logo of the shopping mall, the plasticity of which is accentuated with sharp edges by precise projection spotlights. The particular challenge was that the projectors could not be arranged at right angles to the projection surface. A key-stone correction was calculated using measurement gobos to compensate for the position-related distortion in the custom-made gobo. As a result, the large logos protrude from the facade in a three-dimensional manner and as if illuminated from within.
Outdoor and facade lighting

The CANO is seamlessly integrated into the inner-city environment, so that the facade lighting has been reduced and only a few backlit graphic fields subtly pick up on the theme of industrial culture. Otherwise, the mall uses the radiance of the interior lighting: True to the motto "light attracts people", the atmospherically illuminated hustle and bustle inside has an attractive effect on the public space through the generous facade openings.

Lighting Control s& Sustainability
The entire lighting is controlled digitally via DALI or DMX. KOBER light planners specified the individual light scenes and sequences and illuminated them on site.
In addition to the quality of experience and stay of the lighting, there was a special focus on reducing energy consumption and the sustainability of the systems used.

Numbers, data, facts
€165 million investment, 16,000 sqm sales area, 85 shops
General contractor: ECE Projektmanagement GmbH & Co.KG
General planning: ECE Projektmanagement GmbH & Co.KG
KOBER Lichtplaner: work phases 2-8
Lighting concept: ECE AC Lighting (PMOPU) with KOBER Lichtplaner